Gündem

Siber Güvenlik Yatırım mı?

          Siber güvenlik, tipik bir sermaye yatırımının aksine, belirli bir yüzdelik dönüşü yoktur. Bu durum tabi ki etkisinin ölçülmesin...

23 Mayıs 2018

Siber Güvenlik Yatırım mı?

    

     Siber güvenlik, tipik bir sermaye yatırımının aksine, belirli bir yüzdelik dönüşü yoktur. Bu durum tabi ki etkisinin ölçülmesinin imkansız olduğu anlamına gelmiyor. Siber Güvenlik yatırımının esas değeri hakkındaki yapı; gizlilik, bütünlük ve mevcudiyetten oluşur.

     Biraz bu bağlamı inceleyecek olursak. Mevcudiyet, yatırım üzerindeki direk dönüşü belirlemek için kullanılan en basit yapıdır. Siber saldırı veya hack yöntemlerinin en basit formlarından birini düşünün: E-ticaret sunucusuna yapılacak DDos saldırısına karşılık olarak yıllık 3.000 liralık önlem aldığını varsayalım. Eğer DDos saldırısı başarıya uğrayıp sunucuyu 24 saat etkisiz bırakırsa, 3.000 lirayı yıllık olarak böldüğümüzde 1 yılda yaklaşık 10 liradan çok daha fazlasını  kaybedersiniz. İşte bu noktada hayata geçilir çünkü ipin ucunda işletmenizin hayatı söz konusudur. Bakıldığında mevcudiyeti korumak işletmeye yönelik bir yatırımdır.

     Gizlilik ve bütünlüğü ele alacak olursak; müşteriyi, envanteri ve ortak veriyi korumak, işlemleri düzgün ve verimli bir biçimde yapmaktan ibaret değildir. Müşterileriniz o veriyi yetkisiz erişim ve istenmeyen değişimlerden ne kadar koruduğunuza bakarak sizlere marka değeri tanımlayabilir. Gizlilik ve bütünlük işletmeler için vazgeçilmez birer parçadır.

     Geleneksel güvenlik yatırımlarına bakıldığında; siber güvenliğin getirdiği değerleri göz ardı eder ve önemi pek anlaşılmaz. Ne yazık ki anlamayı sağlamanın tek yolu işletmenin bir saldırı kurbanı haline gelmesidir. Bir DDos veya Fishing saldırısına uğramış bir şirkette sistemleri yeniden ayaklandırmaya çalışmaktan daha acı veren bir şey yoktur. Müşteri satın alma için rakiplere gider, pazar payında çoğunluğu elde ederler, basın yolu ile akla hayale gelmeyecek müşteri kaçırma hikayeleride cabası tabi. Sonuçlara baktığımızda bu bir kaostur. Kaybedilmiş bir müşteri yeniden kazanmak yeni müşteri kazanmaktan çok daha zordur.Bir de diğer bir açıdan bakalım: güvenlik önlemlerini almış bir işletme ile çalışmak oluşabilecek muhtemel durumların bertaraf edilmesini sağlayacaktır. Müşteri güven sağlar , devamlılık sağlanır.Olumlu sonuçlarından biri de işletmenin marka değerine olan büyük katkısıdır.

     Siber güvenlik, belirli bir tehdidi yok etmek için harcanan para değil; işletmenin itibarını, güvenilirliğini ve değerlerini koruyan, işletmenin en büyük pazarlama stratejilerinden biri olmalıdır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder