Gündem

Siber Güvenlik Yatırım mı?

          Siber güvenlik, tipik bir sermaye yatırımının aksine, belirli bir yüzdelik dönüşü yoktur. Bu durum tabi ki etkisinin ölçülmesin...

27 Kasım 2016

DİJİTAL EVRİMDEN KAÇIŞ YOK !


Dijital Evrim, adeta uçsuz bucaksız bir okyanus. Sınırlarının nerede başlayıp; nerede son bulduğunu şuan için kestirilemiyoruz. Gelin bu okyanusa günümüz ihtiyaçları doğrultusunda biraz dalalım..
        Öncelikle büyük veri ve bulut çözümlerinden başlayalım. Saklanması ve yönetilmesi gereken veri miktarı an be an artmakta. Tabi buluta olan ihtiyaçta. Yapılan araştırmalara göre 2020 yılına kadar dijital içeriği 4.4 trilyon gigabaytta çıkarak 10 kat büyümesi bekleniyor. Her geçen gün büyüyen ve göz ardı edemeyeceğimiz verileri saklamak ve yönetmek için ölçeklenebilir,birbirine kolay bağlanabilen, uygun maliyetli bir alt yapıya ihtiyaç var. Şirketlerin dijitalleşme sürecinde kesintisiz, güvenilir, uygun maliyetli bilişim altyapısı sunan bulut bilişim, bu dönemde hizmet kiralama modeliyle öne çıkıyor.

         Dijitalleşmenin en önemli sonucu hareketlilik, her an online ve takipte olmak. Hayatımızın vazgeçilmez ve en önemli parçası olan mobilite dijital iş yaşamlarımıza yeni modeller kazandırmaya devam ediyor. Mobil tabanlı uygulamaların iş dünyasına ve süreçlerine getirdiği yenilikler inovasyonun sınırlarını zorluyor. Mobil platformlar dijital çözüm süreçlerine yeni platformlarda iş yapma potansiyelleri, yeni iş gurupları, meslekler, iş kolları ve ticarette oluşumlarını beraberinde getirdi. Bu getirilerin yanı sıra nesnelerin interneti (IoT) teknoloji ve uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte tamamen mobil bir iş ve yaşam ile karşı karşıyayız.

         Kurumsal kaynak planlama olarak adlandırdığımız kurumsal iç çözümleri bütünün çıkış noktası, başlangıçta mali ve finansal yönetim, şirket kaynaklarının planlanması ve üretim otomasyonu idi. Ancak dijital evrim ile birlikte  ERP sistemleri de ciddi bir kimlik değişimine uğrayarak şirketlerin stratejik yönetimi, gelecek vizyonunu belirleme, rekabet güçlerini ve karlılıklarını arttırmada vazgeçilmez bir iş ortağımız oldu. Internet ile birlikte gelişen dijital iş dünyasında müşteri merkeziyetçi oldu. Dolayısıyla  ERP sistemleri de şirketin içindeki sistemden çıkıp mağazalarda, sokakta, üretim sahalarında kısacası her yerde müşteri isteklerine göre analiz eden, raporlayan ve geleceği planlayan bir yapıya dönüştü.

         Dijital teknolojiler yaşamımızı dönüştürme noktasında kendi dijital uygulamalarını doğurmak durumunda. Nitekim yaşadığımız her mekan, dokunduğumuz, gördüğümüz kullandığımız her şeyde dijital kültürü oluşturma ve yerleştirme adına her alanda sayısız uygulamalar geliştiriyor. Artık tüm şirketlerin hatta devletlerin en büyük görevi, müşteriye daha yakın dijital bir kültür oluşturmak diyebilirim. Dijital uygulamalar, bağlantılı bir dünyada yaşamımızı kolaylaştıran uygulama çözümlerin bütünüdür.

          Bu yazımızda dijital evrimin getiriler okyanusuna yüzeysel olarak biraz daldık. Tabi ki derinler bilinmedik yenilikler ve efsunlarla dolu. Geleceğin bize neler getireceğini, dijital evrimin ne yönde yaşanacağını göreceğiz. Bu inovasyonlara şimdiden hazır olunmalı. Çünkü dijital evrimden kaçış yok..!

19 Kasım 2016

Neden JD Edwards ?

    


    Kullanıcı deneyimlerimizden çıkardığımız sonuçlardan biride: kullanıcılar yazılımınızdan memnun değilse, batarsınız. Buna ister dijital tüketim deyin; isterseniz dünyanın önde gelen markaların etkisi. İş dünyasındaki yazılımlar kullanıcıların algılarında yaşamakta ve ölmekte. Örneğin: Bir kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemi zor yada kafa karıştırıcı olarak nitelendirilirse, çöküş dönemine girmişsiniz demektir.

      Doğru yolu bulmak, alınan dersler ile mümkün oluyor. Milyonlarca doları modernizasyona harcadıktan acı bir tecrübe olsa bile. Bu konuda Wall Street Journal'da okuduğum bir yazı dikkatimi çekti.

     "Avon, Kanada'da yaptığı bir testten sonra kapıdan kapıya teslimatları üstlenen temsilcilerini bıraktı. Sonra ki 4 yıl boyunca 125 Milyon $ lık  bir yazılım sistemini devreye almaya çalıştı.SAP tarafından sağlanan yeni sistem planlandığı şekilde çalışırken, Avon çalışanlarının günlük rutinlerine ağır bir külfet getirdi. Avon, Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu'na bir dosya ile yaptığı açıklamada 'Yatırımdan açık bir getiri sağlanamadı'.Sistemin ilerde durdurulma ihtimaline karşı yeni altyapı arayışlarına yoğunlaşıyor" ifadeleri kullanıldı.


Yazının geri kalan kısmını neden araştırması yaparak ta harcayabiliriz. Ancak Avon'un geçici gerilemesinden kurtulmak için nasıl çalıştığı üzerine yoğunlaşalım. İlk akıllı adımı şirketin net yatırım getirisi sunma konusundaki ifadesi. Toz haline getir ve oyuna geri dön. İyi bir analiz ile küllerinden yeniden doğmak sanırım bu olsa gerek. İkinci en iyi adımı ise en iyi performans gösteren iş ortaklarınızın uzmanlığına dokunarak derslerini öğrenmesi.

     Dünya çapında bilişim teknolojileri projelerine ilham veren iş hızlandırma oyununda ERP yazılımı seçimi konusunda nereden başlayacağız? Piyasa analiz firması Nucleus Research, ERP  hakkındaki son değerlendirmesini yayınladı. Raporda JD Edwards'dan bolca bahsediliyor. Nedenini ise beş ana başlıkta ele almış. Bilişim Teknolojileri'nin tüketicileştirilmesi, mobil internetin patlaması, Internet Teknolojilerini basitleştirme, büyük veri ve ERP'lerden daha dikey işlevselliğe duyulan ihtiyaç. Tüm bu süreçler kendi içinde ayrı ayrı incelenebilir.

       JD Edwards 2003 yılında PeopleSoft ve ardından 2005 yılında Oracle tarafından satın alındıktan sonra kökten bir düzenlemeye giderek her modülün araçlarını, API'larını ve kullanıcı ara yüzlerini kullandığı temiz ve basit bir temel oluşturmuş. Temelinde zihinde basitlik ilkesi ile inşa edilmiş bir sistem.
     JD Edwards yazılımının görsel olarak zenginleştirilmiş raporlarında ve ekranlarında büyük veriler zaten belirgin. Ancak JD Edwards, bağımsız büyük veri, bellek içi uygulamalarda ele aldığı milyonlarca işlemden bilgi aktarmak için yetenekler entegrasyonu sağlandığında işimizi daha da kolaylaştıracak.

      İnsanların iyi tasarlanmış uygulamaları kullanmaya alıştığı bir dönemde; kişisel hayatlarında, işyeri uygulamalarında kompleks bir yapı çöküş için bir başlangıç sadece. Başarının tanımı artık işlevsellik değil. Başarının gerçek anahtarı kurumsal kavramda kullanılabilirlik. Basitleştirmeyi örtülü bir mühendislik ile birleştirerek kullanıcı arabirimleri arasındaki entegrasyondan farklı olmadığını ortaya koymaktır. Ayrıca JD Edwards, alan uzmanlığını geliştirdiği için iş dünyası kullanıcıları için büyük avantaj sağlayacağı ön görülüyor.