Gündem

Siber Güvenlik Yatırım mı?

          Siber güvenlik, tipik bir sermaye yatırımının aksine, belirli bir yüzdelik dönüşü yoktur. Bu durum tabi ki etkisinin ölçülmesin...

27 Kasım 2016

DİJİTAL EVRİMDEN KAÇIŞ YOK !


Dijital Evrim, adeta uçsuz bucaksız bir okyanus. Sınırlarının nerede başlayıp; nerede son bulduğunu şuan için kestirilemiyoruz. Gelin bu okyanusa günümüz ihtiyaçları doğrultusunda biraz dalalım..
        Öncelikle büyük veri ve bulut çözümlerinden başlayalım. Saklanması ve yönetilmesi gereken veri miktarı an be an artmakta. Tabi buluta olan ihtiyaçta. Yapılan araştırmalara göre 2020 yılına kadar dijital içeriği 4.4 trilyon gigabaytta çıkarak 10 kat büyümesi bekleniyor. Her geçen gün büyüyen ve göz ardı edemeyeceğimiz verileri saklamak ve yönetmek için ölçeklenebilir,birbirine kolay bağlanabilen, uygun maliyetli bir alt yapıya ihtiyaç var. Şirketlerin dijitalleşme sürecinde kesintisiz, güvenilir, uygun maliyetli bilişim altyapısı sunan bulut bilişim, bu dönemde hizmet kiralama modeliyle öne çıkıyor.

         Dijitalleşmenin en önemli sonucu hareketlilik, her an online ve takipte olmak. Hayatımızın vazgeçilmez ve en önemli parçası olan mobilite dijital iş yaşamlarımıza yeni modeller kazandırmaya devam ediyor. Mobil tabanlı uygulamaların iş dünyasına ve süreçlerine getirdiği yenilikler inovasyonun sınırlarını zorluyor. Mobil platformlar dijital çözüm süreçlerine yeni platformlarda iş yapma potansiyelleri, yeni iş gurupları, meslekler, iş kolları ve ticarette oluşumlarını beraberinde getirdi. Bu getirilerin yanı sıra nesnelerin interneti (IoT) teknoloji ve uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte tamamen mobil bir iş ve yaşam ile karşı karşıyayız.

         Kurumsal kaynak planlama olarak adlandırdığımız kurumsal iç çözümleri bütünün çıkış noktası, başlangıçta mali ve finansal yönetim, şirket kaynaklarının planlanması ve üretim otomasyonu idi. Ancak dijital evrim ile birlikte  ERP sistemleri de ciddi bir kimlik değişimine uğrayarak şirketlerin stratejik yönetimi, gelecek vizyonunu belirleme, rekabet güçlerini ve karlılıklarını arttırmada vazgeçilmez bir iş ortağımız oldu. Internet ile birlikte gelişen dijital iş dünyasında müşteri merkeziyetçi oldu. Dolayısıyla  ERP sistemleri de şirketin içindeki sistemden çıkıp mağazalarda, sokakta, üretim sahalarında kısacası her yerde müşteri isteklerine göre analiz eden, raporlayan ve geleceği planlayan bir yapıya dönüştü.

         Dijital teknolojiler yaşamımızı dönüştürme noktasında kendi dijital uygulamalarını doğurmak durumunda. Nitekim yaşadığımız her mekan, dokunduğumuz, gördüğümüz kullandığımız her şeyde dijital kültürü oluşturma ve yerleştirme adına her alanda sayısız uygulamalar geliştiriyor. Artık tüm şirketlerin hatta devletlerin en büyük görevi, müşteriye daha yakın dijital bir kültür oluşturmak diyebilirim. Dijital uygulamalar, bağlantılı bir dünyada yaşamımızı kolaylaştıran uygulama çözümlerin bütünüdür.

          Bu yazımızda dijital evrimin getiriler okyanusuna yüzeysel olarak biraz daldık. Tabi ki derinler bilinmedik yenilikler ve efsunlarla dolu. Geleceğin bize neler getireceğini, dijital evrimin ne yönde yaşanacağını göreceğiz. Bu inovasyonlara şimdiden hazır olunmalı. Çünkü dijital evrimden kaçış yok..!